Ez az eddigi legkirívóbb logót lopás?

Oasis logó plágium
(Kép jóváírása: Jim McCauley)

A kínai mikroblog-óriás, a Weibu visszavonta új Instagram-stílusú alkalmazását, miután nyilvánvalóvá vált, hogy logója egy koreai dizájnstúdió plágizálta a 2015-ös tervet.

Az új alkalmazás, Oasis - vagy kínaiul Lüzhou - néven indult szeptember 3-án, és gyorsan az Apple kínai alkalmazásboltjának legnépszerűbb alkalmazásává vált, de néhány órával később gyorsan visszavonták, miután egy felhasználó rámutatott a Weibo online fórumaira, hogy logó tervezés nagyban feloldották a Studio fnt terveit a 2015. Olajhegyi Filmfesztivál .

Oasis logó plágium



A Studio fnt eredeti kialakítása az UMFF projektjéből származik(Kép jóváírása: Studio fnt)

Aki bármi hosszú ideje jár a dizájn világában, tudja, hogy nem lehet túl sokáig elmenni anélkül, hogy valaki azt állítaná, hogy a vadonatúj logótervezés egy másik elszakadása. Ez a formatervezési élet egyik munkahelyi veszélye; végül is összességében senki nem vállalkozik arra, hogy lemásoljon egy másik alkotást új márkaépítési projektjéhez.

De a logótervezésnél, ahol gyakran egyszerű és minimális formákkal dolgozik, elkerülhetetlen, hogy időnként létrehozzon valamit, ami kicsit - vagy akár nagyon is - hasonlít egy meglévő formatervezéshez.

És itt

És itt van az Oasis logó. Lélegzetelállító(Kép jóváírása: Weibo / Lüzhou)

Sajnos Weibo számára ez az érv nem tart vizet ebben az esetben. A stilizált hegyeket és a jellegzetes vonalas stílusban rajzolt napot ábrázoló logó az fnt UMFF projektjének részeként létrehozott névjegykártya-terv egyenes másolata. Még az fnt névjegykártyáin használt fólianyomás vizuális hatását is ellopja, de ebben az esetben szinte azonos megjelenést ér el színátmenettel.

Oasis logó plágium

Az alkalmazást már eltávolították a kínai App Store-ból(Kép jóváírása: Weibo / Lüzhou)

A Weibo iránti tisztesség kedvéért, amint tudomást szerzett a kirívó plágiumról, levette az alkalmazást, és bocsánatot kért nem sokkal később, amelyben elismerte, hogy a tervezők a múltban online anyagokat kölcsönöztek.

Az Oasis ezenkívül kijelenti, hogy belső felülvizsgálatot indított tervezési folyamatában, és a szerzői jogi kérdések megoldása érdekében felvette a kapcsolatot az érintett tervező felekkel.

Kapcsolódó cikkek: